De Mobiliteitsbattle 2018 is in maart van start gegaan, met vijf organisaties die de strijd met elkaar aangaan. Nadat op 1 maart het startschot klonk, hebben alle deelnemers samen 117.518 kilometer gereden. Met een gemiddelde score van 7,5, was de start van een Mobiliteitsbattle nog nooit zo succesvol.

Voor de maand maart haalde Landschap Overijssel een dubbele overwinning. Want niet alleen scoorden zij met een 8,0 als organisatie in deze maand het beste, ook de maandprijs voor de individuele winnaar viel hun ten deel. Directeur Jacob van Olst scoorde met een gemiddelde van 9,4 van alle deelnemers het hoogst en mocht daardoor de bloemen in ontvangst nemen. De taart mocht hij samen met zijn collega’s aansnijden.

Jacob van Olst, directeur Landschap Overijssel neemt de taart in ontvangst van Rob Soeters, projectleider Twente Mobiel (rechts).

Je scoorde gemiddeld een 9,4. Hoe bewust was je je van jouw rijstijl tijdens het rijden?

‘Ja, ik was er die eerste maand echt bewust mee bezig. Nu begint het een soort van automatisme te worden.’

Hoe was die eerste maand voor jou? Wat viel je het meeste op?

‘Ik maak wekelijks veel kilometers en heb vaak te maken met tijdsdruk in mijn werk. Ik ben iemand die normaal houdt van doorrijden. En door de tijdsdruk in mijn werk merk je toch dat je je daardoor laat verleiden om iets harder te gaan rijden. Dat doe ik nu bewust niet meer. Ik rijd overal de snelheid die is toegestaan. En ik heb wel heel duidelijk gemerkt dat steviger doorrijden helemaal niks oplevert. Die bewustwording heeft de eerste maand van de Mobiliteitsbattle wel opgeleverd.’

Heb je andere effecten gemerkt?

‘Ik merk dat ik veel rustiger achter het stuur zit. Maar ik merk ook dat het brandstofverbruik van mijn auto lager is als ik rustiger rijdt. Bijvoorbeeld als ik ’s avonds laat van een vergadering naar huis reed, dan reed ik meestal wat steviger door om eerder thuis te zijn. Dat doe ik nu bewust niet. Qua tijd ben ik niet veel later thuis, maar ik verbruik wel aanzienlijk minder brandstof!’

Hoe leeft de Mobiliteitsbattle is de onderlinge ‘strijd’ onder de deelnemers van Landschap Overijssel?

‘Er wordt iedere week wel echt gelet op de weekscores van iedereen. Je merkt daardoor wel dat het leeft binnen onze organisatie. Ik was er niet echt op gebrand om als eerste te eindigen, maar ik wilde natuurlijk ook niet de laagste scores hebben binnen onze organisatie. Bij Landschap Overijssel zijn we werkzaam in de hele provincie, onze mensen maken veel kilometers. In totaal zit 60% van ons totale energieverbruik in onze mobiliteit. Hier hebben we vorig jaar onderzoek naar laten doen. Dat is voor ons de aanleiding geweest om aan deze Mobiliteitsbattle mee te doen.’

Rob Soeters (rechts) biedt maandwinnaar Jacob van Olst (links) een bos bloemen aan.

By |2018-08-20T10:49:29+01:0029 mei 2018|Nieuws|

About the Author: