Mobiliteitsbattle Twente

 

De Mobiliteitsbattle, georganiseerd door Twente Mobiel en Zienergie, is erop gericht om tot energiebesparing te komen en tot minder drukte op de Twentse wegen. Het wedstrijdelement valt bij de deelnemers in goede aarde. Er heerst onderling een aangename strijdlust. Roy Nijhuis van zorginstelling Ambiq: ,,Allereerst willen we natuurlijk bewustwording creëren over duurzaamheid. Maar uiteindelijk willen we ook gewoon winnen!”

Divers palet aan deelnemers

Behalve zorginstelling Ambiq doen ook ABN Amro, Natuurmonumenten, Dation, Universiteit Twente en EnerDeCo mee. De verscheidenheid aan organisaties zorgt voor een divers palet aan deelnemers. Eén ding hebben alle teams echter gemeen. Ze willen bijdragen aan een duurzamere wereld. ABN Amro is bijvoorbeeld actief bezig om haar eigen CO2-footprint te verkleinen. Daar sluit de Mobiliteitsbattle goed op aan volgens Jarno Luttikhuis, Manager Grootbedrijf van ABN Amro. ,,De ervaring en verdere bewustwording die wordt opgedaan door deel te nemen aan deze Mobiliteitsbattle is een belangrijke motivatie voor ons om deel te nemen’’. Met de kennis die wordt opgedaan, kan het bedrijf ook klanten stimuleren om te verduurzamen.

Ecobox

Alle deelnemers hebben een zogenaamde Ecobox geïnstalleerd in de auto. Die box zorgt ervoor dat het rijgedrag van de deelnemers gemonitord kan worden. Duurzaamheidsadviseurs Janjoris van Diepen en Sander Zondervan van Zienergie legden de deelnemers tijdens bijeenkomsten uit hoe de beste scores behaald kunnen worden. Dat begint met alternatief vervoer, zoals OV of carpoolen. Maar ook langzamer optrekken en minder hard door de bochten rijden zijn een belangrijke wegingsfactor.

Voordelen zijn blijvend

Dat de voordelen van de Mobiliteitsbattle blijvend zijn, blijkt wel uit de verhalen van oud-deelnemers. Adviesbureau Thorbecke BV – winnaar van de Mobiliteitsbattle Zwolle-Kampen in 2015 – heeft tijdens de Battle een besparing van meer dan 11% behaald. Na de wedstrijd is de trend voortgezet. De besparing nam iets af, maar er werd nog steeds een stuk zuiniger gereden dan voor de Battle.

Beter Benutten

De Mobiliteitsbattle wordt georganiseerd in het kader van het programma Beter Benutten. Dit is een programma van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu met als doel een goede bereikbaarheid van de Twentse regio. Twente Mobiel, onderdeel van provincie Overijssel, voert het Twentse werkgeversprogramma uit.

 

By |2018-08-20T10:49:31+01:006 juni 2017|Nieuws|

About the Author: